איך בוחרים מטפל או מטפלת זוגית: הרחצה ללא מציל (מוסמך) מסוכנת

טיפול זוגי: כללים לבחירת מטפל זוגי או מטפלת זוגית מומלצת

תהליך מציאת מטפל או מטפלת זוגית מתאימים אינו פשוט כלל ועיקר.

בשונה מבעלי מקצוע אחרים, קשה למדי לקבל המלצות ברורות, ובאופן טבעי, החיסיון המקצועי, אינו מאפשר פרסום שמות ומכתבי המלצה של לקוחות מרוצים שסיימו טיפול.

מכרים וחברים אינם תמיד ששים לשתף בבעיות אינטימיות בחיים הזוגיים ובפניה לקבלת עזרה. לא פלא אם כן, כי בשנים האחרונות הפך האינטרנט לכלי שימושי במציאת מטפלים זוגיים מומלצים, הוא נגיש, זמין, מאיר עיניים ועדכני.

בצד היתרונות, קיימים בו גם לא מעט חסרונות וסיכונים. חשוב לזכור שברשת עשרות רבות של אתרים בתחום, אולם אלו אינם מעידים בהכרח מעיד על רמה מקצועית מספקת.

יתרה מכך, בחירה במטפל לא מתאים, עלולה להסב נזק רב, שלעיתים אינו בר תיקון. מאמר זה נכתב בעקבות פניות רבות של זוגות ויחידים, שפנו ל”מטפלים” שונים, וחשו עצמם נפגעים כתוצאה מהתערבות שאינה מקצועית דיה.

כללים והמלצות לבחירת מטפל או מטפלת זוגית:

  •  באין המלצות ברורות מצד אנשים שניתן לסמוך עליהם, בדקו כי למטפל תעודת הסמכה של “האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי”. תעודה זו ניתנת רק למטפלים שעברו תהליך הכשרה מקצועית בתחום הטיפול הזוגי והמשפחתי, כפי שיפורט בהמשך. בארץ הוכרו כ 2000 מטפלים כמוסמכים בטיפול זוגי ומשפחתי.
  •  רצוי לשאול על ניסיון עבודה קודם במקומות מוכרים ומסודרים כגון תחנות לייעוץ נישואין, מכונים מוכרים על ידי האגודה וכד’.
  • לא להתחייב בשום שלב בתשלום עבור יותר מפגישה אחת. מומלץ לא להתפתות ל”דילים”, “מרתונים”, ולכל הנחות ומבצעים, כדאי להימנע מקניית “סדרות” טיפול או מספר שעות מראש, על מנת להשאיר בידיכם תמיד את ההחלטה האם ובאיזה שלב לסיים את הטיפול.
  • הזהרו מהבטחות שווא וממתנות חינם. טיפול זוגי נמשך בממוצע בין  10-20 מפגשים. אין בטיפול קסמים, קיצורי דרך, ושיטות של “זבנג וגמרנו”. טיפול נכון אמור להשפיע ולהקנות כלים להתמודדות גם בטווח הארוך, ולכן הוא מחייב שינויים רגשיים, שאינם מתרחשים בין רגע, אלא מחייבים זמן ועבודה.
  • המנעו מקבלת החלטה על בחירת מטפל מתוך לחץ וציפייה להקלה מהירה. לתהליך החיפוש והבחירה במטפל/ת יש משמעות והשפעה על הצלחת הטיפול.
  • מומלץ להיזהר מהמלצות אנונימיות באינטרנט שאיש אינו יודע מי ומה עומד מאחוריהן.
  • חשוב לשתף את בן/ת הזוג בבחירת המטפל, ולקבל החלטות משותפות.

דוגמא למקרה של טיפול כושל, מובא דרך סיפורה של רותי (שם בדוי) .

רותי,  עו”ד במקצועה, פנתה ובררה על אפשרות לקבלת טיפול זוגי. עוד בשיחה הטלפונית, דרשה לקבל בפרטי פרטים מידע מקצועי ואישי על המטפלת. לאחר שהפרטים הבסיסיים לא סיפקו אותה, העזתי לברר בעדינות את מקור החשדנות שקלטתי מדבריה. באופן לא מפתיע, התברר שגם רותי ובן זוגה עברו טיפול אצל מטפלת אליה הגיעו בעקבות פרסום תקשורתי רחב. הם נתנו בה אמון,  לא שאלו הרבה שאלות, וסברו לתומם, כי מטפלת  שמתהדרת בתארים מכובדים, מופיעה באמצעי התקשורת, ומפרסמת עצמה בדרכים רבות, לבטח הנה אשת מקצוע מהשורה הראשונה. אלא שכאן, נכונה להם אכזבה מרה. כבר בפגישה הראשונה בני הזוג נדרשו להתחייב ולשלם למפרע על “סדרת טיפולים”, תוך הבטחות כי לאחר סדרה קצרה של מפגשים, הזוגיות שלהם תפרח, הקשיים יפתרו, ודף חדש ומוצלח יותר ייפתח בחייהם.
הספקות החלו לכרסם כבר בפגישה הראשונה, התחושות היו לא נוחות לגבי הדרך בה התנהל כל הליך ייעוץ זוגי, אבל רק בפגישה השלישית, לאחר שהמטפלת הגיבה בזעם כאשר העזו לפקפק בהצלחת התהליך, החליטו לא להמשיך יותר. הם עזבו פגועים, מושפלים, וכועסים. משא ומתן קשוח, השיב להם את הכסף ששילמו עבור יתרת הפגישות, לא לפני שרותי נאלצה לאיים בתביעה משפטית.

באופן מובן תהליך הטיפול בבני זוג, היה קשה ומורכב, במשך תקופה ארוכה, התמקד הייעוץ באכזבה ובאמון שאבד, באשמה עצמית אך גם בכעס ההדדי על הבחירה הלא מוצלחת. רק בהמשך ניתן היה לפנות מקום גם לבעיות ולקשיים שמלכתחילה הובילו אותם לייעוץ.

המקרה של רותי ובן זוגה, חוזר על עצמו שוב ושוב בשנים האחרונות, ואפשרות לשינוי אינה נראית באופק, שכן על אף שלאותם “מטפלים זוגיים” אין הכשרה מתאימה בתחום הטיפול, החוק אינו אוסר עליהם לעסוק בטיפול.

איש לא יעז לקבל טיפול או ייעוץ רפואי מאדם שאינו רופא, איש לא יעזר בשירותים משפטיים של אדם שאינו לכל הפחות משפטן ולרוב בעל רישיון בעריכת דין, כך גם במקצועות אחרים מובן שנדרש רישיון כדי להעניק שירותים לציבור:  ראית חשבון, הנדסה, סיעוד, אדריכלות  וכד’. לכל מובן, כי בעלי המקצועות  הללו הוכשרו והוסמכו לעיסוקם, וחלים עליהם כללים וחוקים ברורים. אפילו במקצועות שאינם אקדמיים נדרשים הכשרה וניסיון.

אלא שבכל הקשור בתחום הטיפול הזוגי והמשפחתי, באין חוק, איש אינו מחייב מטפלים זוגיים בהכשרה כלשהי. כיום כאשר האינטרנט ואמצעי התקשורת משמשים אמצעי לגיטימי להעברת מידע ולפרסום, הרי שכל אחד יכול להקים אתר, לשדר ולפרסם,  ולהציע את מרכולתו לכל דורש (ומשלם…).

ללא ספק, המודעות והלגיטימציה הציבורית, באשר לאפשרות להיעזר בטיפול זוגי ומשפחתי, תרמו לפופולאריות הרבה של התחום. רבים מבינים כי רגע לפני ששוברים את הכלים, כדאי לתת הזדמנות ולנסות ולתקן. אלא שבמקום בו “איש הישר בעיניו יטפל”, יש המנצלים את חוסר הידע של הציבור, ורבים מנסים לקפוץ על העגלה, ולהציע עצמם בתור מטפלים זוגיים, ללא שעברו מעולם הכשרה מסודרת.

וכך אנו פוגשים יותר ויותר לקוחות תמימים דוגמת רותי ובן זוגה, שהגיעו לטיפול בשעת מצוקה, ומצאו עצמם עוברים “טיפול” שבמקרה הטוב לא שיפר את מצבם, ובמקרה הרע פגע וגרם לנזקים. מובן שהאפשרות לסייע לאדם לזוג או למשפחה, שעברו טיפול כושל, קטנים למדי. העלבון, האכזבה, האמון שנפגע, כל אלו מקשים הן על המטפל והן על המטופלים לתת הזדמנות נוספת לתהליך טיפול.

הכשרת מטפלים זוגיים ומשפחתיים

אל השער הפרוץ נכנסו לאחרונה יזמים נמרצים שעלו על גל הביקושים, ופתחו ”מכללות”, “אקדמיות”, ו”בתי ספר” גבוהים ללימודי זוגיות ומשפחה. מכיוון שמדובר בעסק מסחרי, הרי שלאותם “מוסדות” מתקבלים אנשים ללא כל סינון מוקדם, מבלי שיידרשו לעמוד בקריטריונים בסיסיים, מלבד הנכונות כמובן לשלם.

טיפול אצל יועצת זוגית

 

מדוע כדאי להגיע למטפלים זוגיים מומלצים ובעלי הסמכה מטעם האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי

כאמור, הדרך הפשוטה והקלה ביותר היא כמובן לברר האם המטפל/ת בעלי תעודת הסמכה בטיפול זוגי ומשפחתי, מטעם “האגודה הישראלית לטיפול במשפחה ובנישואין“. כמובן שאין המדובר ב ”תעודת ביטוח” להצלחת הטיפול, אשר תלויה באיכות הקשר שנוצר עם המטפל, ביכולות אנושיות, אינטליגנציה רגשית טבעית, רגישות, יכולות הקשבה ועוד. עם זאת, באין המלצות, תעודת הסמכה מעידה על כך שהמטפל/ת עבר דרך ארוכה מאד של הכשרה והתמקצעות בטיפול זוגי ומשפחתי.

מלבד תואר שני מוכר במקצוע טיפולי , כתנאי בסיסי, הרי שתהליך ההסמכה כולל שלוש שנים של לימודי תעודה במקצועות הטיפול הזוגי והמשפחתי, בין היתר נלמדות תיאוריות, גישות, טכניקות טיפוליות ועוד, בתכניות אקדמית המוכרת בארץ ובחו”ל. לאחר הלימודים נדרשות מאות רבות של שעות התמחות, תחת פיקוח והדרכה. תהליך זה אורך מספר שנים, ומתקיים במקומות הכשרה ציבוריים. רק לאחר שהמטפל עמד בכל חובותיו, וקיבל המלצות באשר לאיכות עבודתו כמטפל, ממספר מדריכים מוסמכים, הוא רשאי להגיש בקשה לקבלת הסמכה.

אכן, מדובר בתהליך ארוך, מתיש, יקר ומייגע. זוהי  למידה דרך התנסות מתמשכת ותובענית. השאלה היא האם הייתם רוצים להפקיד את הזוגיות שלכם בידי מי שהסתפק בהרבה פחות מכך?
זאת הסיבה, בעטייה בין היתר, מוסדות ציבוריים וממשלתיים (משרד הביטחון, ביטוח לאומי, ביטוחים רפואיים  ועוד), מפנים לטיפול זוגי, רק למטפלים בעלי הסמכה זו.

מובן, שישנם מטפלים זוגיים שצברו במשך שנים  ידע וניסיון רב בטיפול זוגי, ומסיבות כאלו ואחרות לא עברו את מסלול ההכשרה בדרך להסמכה כמטפלים זוגיים משפחתיים. אין פסול בפניה למטפלים אלו, אלא שכאן, מומלץ  לברר היטב, היכן נרכש הניסיון, מה הן גישות הטיפול, האם אותו מטפל עבד במקומות שונים (מלבד בקליניקה הפרטית) תחת פיקוח והדרכה.

חשוב לציין, כי מטפלים החברים באגודה, כפופים לתקנון ולקוד אתי מקצועי ומחמיר. במידה והמטופל חש פגוע מהטיפול או המטפל, הרי שקיימת בפניו האפשרות לפנות לוועדת האתיקה שיש בידיה הסמכות להטיל סנקציות כלפי מטפלים שסרחו.

ונסיים בהמלצה שנכונה תמיד: ונשמרתם לנפשותיכם מאד!

שאלות נפוצות

כיצד ניתן לדעת ולבדוק כי המטפלת הזוגית אליה פנינו היא מומלצת?

כמובן שהמלצות שניתנות ע"י חברים או קרובים הן ההמלצות הבטוחות ביותר, זאת בשונה מהמלצות אנונימיות ברשת, שאינן יכולות ללמד אותנו הרבה, שכן לעולם לא נדע מי ומה עומד מאחריהן.
עם זאת, פניה לטיפול זוגי, נתפסת, לצערנו, לא פעם כעניין שיש להצניעו, ומכאן שקשה לקבל המלצות מהימנות מהקרובים לנו. באין אפשרות לקבל המלצה, חשוב לבדוק שהמטפלת אליה אנו פונים הנה מוסמכת לטיפול מטעם "האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי", או "האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה".
הסמכה מעין זו מעידה שהמטפלת סיימה תהליך מסודר רב שנים של התמקצעות והתמחות בתחום. כלומר, לאחר לימודי תואר שני במקצוע טיפופלי, למדה 3 שנים לימודי תעודה בטיפול זוגי ומשפחתי, ולאחר מכן עברה התמחות בת מאות שעות.
בנוסף, חשוב מאד להיות עם יד על הדופק. כלומר, לבחון עד כמה אתם מרגישים שהמטפלת קשובה, סבלנית, מבינה ומובילה את התהליך לעבר המטרות שהוגדרו לעבודה.

איך ניתן לדעת שהמטפלת זוגית מתאימה?

ההתאמה לטיפול ניתנת לברור טלפוני עוד טרם קביעת הפגישה. מעבר לרושם שמתקבל משיחת הטלפון, הרי שחשוב להבין האם למטפלת יש ניסיון וידע מספק בקשיים ובבעיות של הזוג, לדוגמא, כאשר זוג דתי פונה לטיפול, אין הכרח שהמטפלת תשתייך למגזר הדתי, אבל עליה להכיר את עולם התוכן, המנהגים, ההלכות והתרבות, ולכן חשוב להבין האם יש לה ניסיון בעבודה רב תרבותית, האם היא מגיעה לטיפול ממקום פתוח ומקבל, וכמובן לא שיפוטי או חינוכי. או האם היא מכירה מקרוב ויודעת לעבוד עם משברי חיים שונים – כמו משברי אמון, אבדניים, הגירה וכד'.

מהם הבדיקות שיש לעשות לפני שמגיעים למטפלת זוגית?

כיוון שאין בארץ חקיקה המסדירה את מקצוע הטיפול הזוגי, וקיימים מסלולים מקוצרים ללימודי "ייעוץ זוגי", הרי שחשוב להקפיד כי למטפלת אליה פונים הסמכה מוכרת ע"י האגודה הישראלית לטיפול זוגי ומשפחתי, או לפחות של האיגוד הישראלי לפסיכותרפיה. טיפול לא מקצועי, עלול להסב יותר נזק מתועלת.

מהם הקריטרונים המנבאים את הצלחת המטפלת זוגית מומלצת?

חשוב לבחון לאורך כל התהליך, עד כמה מטפלת סבלנית, קשובה, מסוגלת לאבחן את הבעיות, להכיל, כמו גם "להחזיק" את הטיפול, ולא להפוך את הקליניקה לזירת אגרוף, או לדיבור חלול של הוצאת קיטור.
מטפלת שמתייחסת לבעיות שבבסיס הקושי, ולא עסוקה רק במתן עצות או "משככי כאבים" כדי לפתור נקודתית סימפטום זה או אחר. חשוב להבין שהטיפול מכוון לפיתוח הבנה ויכולת להתמודד עם הקשיים שעולים בקשר הזוגי, ולכן טיפול מקצועי מכוון לסייע בצמיחה מתוך הקונפליקט במקום לקרוס לתוכו.

מה קורה כאשר מרגישים שהטיפול "תקוע" ולא מתקדם לעבר המטרות?

חשוב להבין שטיפול אינו "סדרת חינוך" ובוודאי שאינו משמש כ"בית המשפט הגבוה לצדק" זוגי. תהליכי שינוי אורכים זמן, ולכן מטפלת מקצועית לא תציע שינוי מעכשיו לעכשיו, או בתוך פרק זמן מוגדר מראש. זו הסיבה שאנו ממליצים להמנע מהתחייבות מראש על מספר קבוע של טיפולים. עם זאת, כאשר התחושה היא של תקיעות, וחזרתיות, או כל חוויה דומה, חשוב מאד "להרים דגל" ולהציג בפני המטפלת את הקשיים בתהליך על מנת לברר עמה איך היא רואה ומבינה את המקום בו הזוג נמצא. כל תחושה שלילית חייבת להיות מדוברת בחדר, בוודאי לפני שמתקבלת החלטה על הפסקת הטיפול. הבנה של הסיבות והנסיבות שיוצרות את התסכול יכולה לאפשר התייחסות לגורמים הללו, וטיפול בהם. כמובן שאם בסופו של דבר, נותרת הרגשה שהטיפול אינו מתקדם בכיוון הרצוי, אפשר ונכון לנסות טיפול עם מטפלת אחרת.

    שם*

    טלפון*

    דוא"ל

    מקום מגורים


    :מענה 24 שעות ביממה
    072-330-6600

    סיבת הפניה


     

     

    Call Now Button